Brussel ontmoet Brugge

Tussen januari en juni 2013 voerde Axcent een bevraging uit in het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel en Vlaanderen.

In twee scholen kwam dezelfde bevinding heel duidelijk terug: de leerlingen waren zich absoluut niet bewust van de diversiteit in levensbeschouwelijke diversiteit in de verschillende steden.

Zo konden de leerlingen van het Brugse Sint-Lodewijkscollege zich de levensbeschouwelijke diversiteit in een stad als Brussel nauwelijks voorstellen. De leerlingen van het Brusselse Regina Pacisinstituut waren dan weer stomverbaasd toen hen verteld werd dat er nauwelijks moslims in Brugge wonen en dat een hoofddoek er een zeer zeldzaam fenomeen is.

Niets interessanter dus dan beide scholen met elkaar in contact te brengen. En zo gebeurde het ook.

Een samenwerking werd vastgelegd, de leerlingen schreven brieven naar elkaar en op vrijdag 15 november 2013 was het zover: de Brusselse leerlingen kwamen op bezoek naar Brugge.

De gevoelens van angst (“wat zullen ze daar van ons denken?” “we zullen nogal opvallen”) waren snel verdwenen en de leerlingen maakten graag kennis met Brugge en met elkaar. Voornamelijk de uitgaanscultuur van de Bruggelingen zorgde, vooral bij de meisjes, voor interessante gespreksstof. En ook halal eten vinden in Brugge bleek geen evidentie.

Zeker voor herhaling vatbaar!